Diagnoser

Läs om OCD och närliggande tillstånd som dysmorfofobi, samlarsyndrom, trichotillomani och dermatillomani.

OCD

Tvångssyndrom

Vad är OCD/tvångssyndrom? De flesta som har OCD har både ofrivilliga tankar, så kallade tvångstankar, och utför ritualer, så kallade tvångshandlingar. De ofrivilliga tankarna är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier.

Dermatillomani

Skin-picking

Vad är dermatillomani? Dermatillomani eller skin-picking innebär ett överdrivet plockande eller rivande på huden. De vanligast utsatta områdena är ansikte, armar och händer, men många personer plockar och river också från andra ställen på kroppen.

Trichotillomani

Hair-pulling disorder

Vad är trichotillomani? Trichotillomani eller hair-pulling disorder är en sjukdom där man återkommande drar loss hårstrån från kroppen. De vanligaste områdena är skalp och ansiktet, men kan omfatta vilken som helst del av kroppen där det växer hår.

BDD

Dysmorfofobi

Vad är BDD (dysmorfofobi)? BDD är en psykisk störning som på svenska ibland kallas ”upplevd fulhet”. Förkortningen bdd är en engelsk akronym för Body Dysmorphic Disorder, alltså kroppslig dysmorfofobisk störning.

Samlarsyndrom

Hoarding

Vad är samlarsyndrom? Att samla på saker är ett allmänmänskligt fenomen, men allt samlande ser inte likadant ut. I det engelska språket finns det två ord för samlande: ”collecting” och ”hoarding”. Det finns skillnader mellan begreppen.

Share This